Kansainvälisestä opiskelijasta alan työntekijäksi

Kiinasta kotoisin oleva Yini Wang opiskelee Oulun seudun ammattikorkeakoulussa englanninkielisessä Business Information Technology -koulutusohjelmassa eli tietojenkäsittelyä, johon on yhdistetty bisnesopintoja. Tällä hetkellä hän myös työskentelee oman alansa työpaikassa, Oulussa sijaitsevassa Koodiviidakko Oy:ssa.

 

Alun perin Wang meni Koodiviidakko Oy:hyn työharjoittelijaksi opintojensa ohella. Harjoittelujakso kesti viisi kuukautta. Wang uskoo saaneensa harjoittelun kautta tarpeeksi kokemusta ja vakuutettua yrityksen työntekijät niin, että hän sai lopulta työpaikan yrityksestä.

”Opin paljon uusia asioita harjoittelun kautta, ja sain myös neuvoja alan töistä. On hienoa, että minun haluttiin jatkavan yrityksessä työntekijänä.”

Englannin kielellä pärjää hyvin kansainvälisessä yrityksessä

Yini Wang ei puhu suomea, mutta englanniksi keskustelu Koodiviidakon työntekijöiden kanssa on ollut helppoa ja sujuvaa. Hänen mukaansa kansainväliset opiskelijat ja työntekijät on otettu hyvin vastaan yrityksessä.

”He ovat hyvin mukavia ja auttavat aina ongelmatilanteissa. Minulla on aina paljon kysymyksiä, joihin etsin heiltä vastauksia, ja aina on löytynyt apua. Samalla myös oma englannin kielen taitoni on kehittynyt paljon täällä.”

Yini Wangin mielestä kansainvälisten opiskelijoiden merkitys on tärkeä yrityksille, jotka haluavat kansainvälistyä. Tietotekniikan alalla käytetään paljon englantia työskentelykielenä, joten yleensä ei ole ongelmia, vaikka opiskelijat tai työntekijät eivät puhuisikaan suomea.

”Yritykset joutuvat joka tapauksessa työskentelemään englannin kielellä, koska useat ohjelmat ovat englanniksi. Kansainvälisistä opiskelijoista on korvaamaton hyöty. Varsinkin jos yritys tekee yhteistyötä sen maan kanssa, josta opiskelija on kotoisin, hän pystyy auttamaan esimerkiksi markkinoinnissa.”

Työpaikasta käytännön kokemusta ja korkeakoulusta teoriaa

Parhaina puolinaan Wang pitää itsessään sopeutumiskykyä erilaisiin tilanteisiin ja yhteistyökykyä erilaisten ihmisten kanssa. Esimerkiksi Koodiviidakossa hän pitää tärkeänä sitä, että siellä oppii kohtaamaan erilaisia ongelmia ja ”oikean työelämän” haasteita.

”Korkeakoulussa oppii kaikki tarvittavat tekniset asiat, mutta työpaikalla saa korvaamatonta oppia siitä mitä työ on käytännössä. Kokemus on erittäin tärkeää tällä alalla, ja sitä minä olen saanut paljon.”

Yhteistyöllä yritykset ja oppilaitokset kansainvälisemmiksi

Luonto on Yini Wangin mielestä parasta Suomessa. Hän aikoo ensin viimeistellä opintonsa ja jatkaa sen jälkeen työskentelyä täällä. Suomea hän pitää hyvin kansainvälisenä maana, ja tulevaisuus näyttää yhä avoimemmalta kansainvälistymisen kannalta.

”Mikäli haluamme kansainvälistymistä vielä lisää, kouluissa voisi olla vielä enemmän kansainvälisiä projekteja. Tällä hetkellä Suomi on jo hyvin kansainvälinen, mutta yhteistyöllä eri yritysten ja oppilaitosten kanssa sitä voisi lisätä vielä entisestään.”