Kansainvälinen henkilöstö avaa ovet maailmalle

Myös pieni yritys voi menestyä globaaleilla markkinoilla; on vain tiedettävä, kuinka se tehdään. Suomalainen ohjelmistoalan yritys Viope Solutions Oy vauhdittaa kansainvälistymistään korkeakouluyhteistyön avulla.

Viopen korkeakouluyhteistyö kansainvälisten asiantuntijoiden rekrytoimiseksi alkoi ammattikorkeakoulu Laureasta. Ghanalainen opiskelija Kwame Afreh tuli Viopeen työharjoitteluun kartoittamaan yhtiön potentiaalisia markkinoita kotimaassaan. Viopessa oivallettiin, että Afrikan haastaville markkinoille pääsemiseksi tarvitaan asiantuntijaa, joka hallitsee paikalliset käytännöt, kielen ja kulttuurin. Afreh toi tullessaan Viopeen juuri oikeaa osaamista. “Ilman häntä olisimme tuskin uskaltautuneet Afrikkaan”, kertoo Mika Lackman, Viopen hallituksen puheenjohtaja.

Kulttuurien kohtaaminen kehittää organisaatiota

Hyvät kokemukset Afrehin ja Laurean kanssa rohkaisivat Viopea lisäämään korkeakouluyhteistyötään niin Laurean kuin muiden korkeakoulujen kanssa. Laajeneva verkosto tuottaa Viopelle lisää kansainvälisiä kontakteja, joiden avulla pyritään yhä uusille markkinoille. Kansainväliset osaajat nopeuttavat pääsyä markkinoille ja säästävät yrityksen resursseja huomattavasti.

Ulkomainen henkilöstö luo koko organisaatioon positiivista, kansainvälistä ilmapiiriä, joka innostaa henkilöstöä ja kehittää kaikkien kielitaitoa. “Ehdottomasti keskeisin hyöty kansainvälisistä työntekijöistä on jokapäiväinen kohtaaminen eri kulttuurien kanssa”, Lackman uskoo. “Se on madaltanut merkittävästi kynnystämme laajentaa toimintaa entisestään, kaikkialle maailmaan.”

Korkeakouluista innovatiivista näkemystä

Viopen kanssa rakennettu yhteistyömalli on hedelmällinen myös korkeakoululle, ja sitä pyritään laajentamaan muillekin yrityksille, kertoo lehtori ja harjoittelukoordinaattori Jouni Takala ammattikorkeakoulu Laureasta. Yhteistyön myötä korkeakoulu voi tarjota opiskelijoille mielenkiintoisia harjoittelupaikkoja ja lopputyön aiheita.

“Yritys saa puolestaan käyttöönsä erittäin motivoituneen kansainvälisen osaajan, jolla on kova into työskennellä aidossa työympäristössä. Kansainväliset opiskelijat ovat poikkeuksetta rohkeita, ennakkoluulottomia ja avoimia persoonia”, Takala kertoo. Tämä merkitsee valtavasti maailmassa, jossa kyky uudistua ratkaisee yhä useamman yrityksen menestyksen. Kansainvälinen harjoittelija tuo yritykseen tuoreita näkemyksiä, joita jokainen yritys tarvitsee tuotteidensa, palveluidensa ja liiketoimintansa kehittämiseen.

Viopen markkinat aukeamassa Afrikassa

Viopen ja Kwame Afrehin yhteinen menestystarina jatkuu. Afreh vakuutti työnantajansa kyvyistään, ja harjoittelun päätyttyä hänet palkattiin markkinointi- ja ohjelmistokoulutustehtäviin. Viopen kokemukset Ghanassa innostivat laajentamaan neuvotteluja Nigeriaan. Tilanne Afrikan markkinoilla on vielä avoin, mutta positiivinen. “Uskon, että tämän vuoden puolella Viope Solutions voi ilmoittaa laajentavansa toimintaansa myös Afrikkaan”, Mika Lackman paljastaa.