Rohkeus on avain yrityksen kansainvälistymiseen

Medkit Finland Oy on kansainvälinen ensiapu- ja ensihoitotuotteita myyvä yritys, joka sijaitsee Oulussa. Kolmen vuoden aikana yritys on laajentanut toimintaansa tuotteiden maahantuontiin ja vientiin ensihoidon ammattilaisille. Kyseessä on siis yritys, joka on jatkuvasti tekemisissä alan ammattilaisten kanssa ympäri maailmaa.

Medkit Finland Oy:n toimitusjohtaja Minna Åman-Toivio kertoo, että yrityksessä on ollut viimeisen kahden vuoden aikana yhteensä yhdeksän kansainvälistä opiskelijaa. Heistä on ollut Medikitille suurta hyötyä.
”Kaikki yhdeksän opiskelijaa ovat työskennelleet määrätyssä tehtävässä tietyn opintojakson ajan. Viimeisin työryhmämme mietti yrityksemme kansainvälistymisstrategiaa, eli mitä juridisia, sopimusteknisiä ja logistiikka-asioita kansainvälistyminen meille tarkoittaa. Me saimme apukäsiä tekemään työtä, joka meille olisi ollut pidempikestoinen projekti. He tekivät meille valmiin koosteraportin, joka on nyt valmiina, kun lähdemme kansainvälistymään yrityksenä.”

Pääsääntöisesti Medkit Finland Oy:ssä on ollut kansainvälisiä opiskelijoita Kiinasta, Romaniasta ja Lähi-Idästä. Minna Åman-Toivio painottaakin kaikkia yrittäjiä ennakkoluulottomuuteen ja rohkeuteen, sillä yhteistyö kansainvälisten opiskelijoiden kanssa on hyödyksi molemmille osapuolille.
”Kun uskaltaa ottaa ensimmäisen askeleen, niin jatkossa kaikki on helpompaa. Mitä enemmän yrityksessä on kansainvälistä osaamista, sitä isompi voimavara ja rikkaus se on.”

Hyötyä sekä yritykselle että opiskelijalle

Minna Åman-Toivio kertoo, että nykyään puolet hänen työkielestään on englantia. Aiemmin asiat hoituivat helpommin sähköpostitse kirjoittamalla englanniksi, mutta nyt myös puhumalla asiointi on helpottunut, kun mukana on ollut kansainvälisiä opiskelijoita.
”Se on todellinen win-win -tilanne. Yrittäjän kannattaa muistaa, että opiskelijalla on tukena myös heidän oma koulunsa, eli turha pelko liian isosta vastuusta kannattaa unohtaa. Kansainväliselle opiskelijalle riittää se, että heille tarjotaan työtä ja he saavat sitä tehdä. Heidän kanssaan työskentely ei ole mikään taakka yritykselle, sillä hyöty on molemmin puolinen.”

Tulevaisuuden suunnitelmissa Medkit Finland Oy:lla on saada mukaansa espanjaa ja kiinaa puhuvia työntekijöitä. Alati kansainvälistyvässä yrityksessä tuotteita tuodaan ja viedään ympäri maailmaa, joten yhteistyötä molempiin suuntiin tarvitaan.